Güncel Sayı

Cilt: 23 Sayı: 2, 29.11.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makalesi

Akdeniz İİBF Dergisi’nin sahibi Akdeniz Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesidir.

Akdeniz İİBF Dergisi Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki kez yayınlanan hakemli bir dergidir. Genel anlamda sosyal bilimlere, daha spesifik olarak iktisat, işletme, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, maliye, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri ve ekonometri bilim alanlarından yazılara açıktır. Yazarlar, Akdeniz İİBF Dergisi yazım kurallarına uygun hazırlanmış Türkçe ve İngilizce dillerinde özgün çalışmalarıyla başvuru yapabilirler. Dergide yayınlanan eserlerin her türlü sorumluluğu yazar(lar)a aittir.


Akdeniz İİBF Dergisi’ne gönderilen makaleler yalnızca Dergipark sistemi üzerinden kabul edilmektedir. Aşağıdaki kurallara uyulmadığı durumda, makale başvuruları hakemlik sürecine geçilmeden reddedilecektir. Bir yazarın, çalışma çok yazarlı olsa dahi, aynı sayıda birden fazla ya da ardışık iki sayıda başka bir çalışması yayınlanmaz.

1. Çalışma dil bilgisi ve yazım kurallarına uygun olmalı; noktalama işaretlerinin kullanımında, kelime ve kısaltmaların yazımında en son çıkan TDK Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır.

2. TR Dizin kuralları gereği tüm yazarların ORCID bilgisi olmalıdır.

3. Gönderilen makale orijinal olmalı; daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve başka bir yerde ve/veya dilde yayınlanmak üzere değerlendirmeye sunulmamış olmalıdır.

4. Başvuru yapmadan önce çalışmanın Turnitin raporu kontrol edilmelidir (kontrol yapılırken çalışma Turnitin deposuna kaydedilmemelidir). Benzerlik oranı %15'in üzerinde olan başvurular, lisansüstü tezlerden üretilmiş olsalar dahi değerlendirmeye alınmadan reddedilir.

5. Herhangi bir süreçte yazarlar tarafından geri çekilen makalelerin başvuru ücretleri geri iade edilmeyecektir.

6. Başvuru için sisteme yüklenmesi gereken dosyalar şunlardır:

• Başlık Sayfası: Sıralı yazar isimleri, yazarların ORCID numaraları, e-posta adresleri ve kurum bilgileri verilmelidir. Sorumlu yazar belirtilmeli ve sorumlu yazarın telefon bilgileri de eklenmelidir. Varsa teşekkür, araştırma için alına fon ve çalışmanın tezden üretilip üretilmediği vb. hakemlik sürecini etkileyecek her türlü bilgiye de bu bölümde yer verilmelidir.

• Telif hakkı devir formu: Her yazar ayrı ayrı doldurup imzalamalıdır. Telif Hakkı Devir Formu

• Etik beyan formu: Her yazar ayrı ayrı doldurup imzalamalıdır. Ek dosya seçeneği ile yükleyiniz. Etik Beyan Formu

• Etik Kurul Onayı: Etik Kurul izni gerektiren çalışmalarda "Etik Kurul Onayı" da sisteme ek dosya seçeneği ile yüklenmelidir.

• Tam metin dosyası: Ad, soyad, kurum, iletişim bilgisi vb. yazarların kimliklerini açığa çıkaracak hiçbir bilgi olmamalıdır.

• Banka dekontu: Başvuru ücreti olan 250 TL İş Bankası “İİBF Dergisi” IBAN: TR390006400000162020432141 hesabına yatırılmalı; banka dekontu ek dosya seçeneği ile sisteme yüklenmelidir. Reddedilen makalelerin başvuru ücreti geri ödenmez. Herhangi bir şekilde reddedilen makalelerin yeniden başvurularının kabul edilmesi için tekrar başvuru ücreti ödenmelidir.

7. Çalışmanın ilk sayfası: Çalışmanın ilk sayfasında yazının başlığı, anahtar kelimeler ve öz/abstract bölümü (200 kelimeyi aşmamalıdır) hem Türkçe hem de İngilizce yazılmalıdır. Makale ana başlığı Times New Roman 13 punto, hepsi koyu, ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Özetler ise Times New Roman 9 punto ile; anahtar kelimeler yine Times New Roman 9 punto, italik karakter ile yazılmalıdır.

8. Extended Summary (Genişletilmiş İngilizce Özet): Extended Summary, makalenin öz/abstract bölümlerinden hemen sonra ‘Giriş’ bölümünden hemen önce en az 750, en çok 1500 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. İngilizce dil hataları editör kurulunun ya da hakemlerin makaleyi reddetmesine neden olabilir. Extended summary çalışmanın uygunluğu oranında aşağıda belirtilen bilgileri içermelidir. Yazar(lar) gerekli gördüğü durumda farklı başlıklar kullanabilir. Başlıklara numara verilmemelidir.

Research problem/research questions: Kısa bir girişten sonra çalışmanın amacı detaylıca belirtilmelidir. Temel araştırma soruları, varsa hipotezler, çalışmanın katkı ve özgünlüğü açıklanmalıdır.

Literature review: Yapılacak literatür değerlendirmesinin ardından, çalışmanın literatürdeki yeri açıklanmalıdır.

Method: Çalışmada izlenen yöntem tüm aşamalarıyla anlatılmalıdır.

Results and Conclusions: Çalışmanın bulguları belirtilmeli, ilgili alanlara katkısını ortaya koyacak şekilde sonuçlar tartışılmalıdır.

9. Ana metin: Makale MS Word programında A4 formatında, tek satır aralığı ve sayfa numarası verilerek düzenlenmelidir. Kenar boşlukları Üst 2, alt 1, sol 1,5 ve sağ 1,5 şeklinde ayarlanmalıdır. Metin içinde Times New Roman 10 punto kullanılmalı; paragraflar arasında üstten ve alttan 6nk boşluk bırakılmalı, tüm paragraflar iki yana yaslanmalıdır. Dipnotlar Times New Roman 8 punto ile yazılmalıdır. Tüm sayfalar dikey olarak kullanılmalıdır ve metin tek sütun formatında olmalıdır. Makale tüm bölümleriyle birlikte 30 sayfayı geçmemelidir.

10. Başlıklar ve numaralandırma: Makalenin ana başlığı dışındaki tüm başlıklar Times New Roman 10 punto ile, hepsi koyu, ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. ‘Giriş’ ve ‘Sonuç’ bölümleri dahil numaralandırma 1., 1.1., 1.1.a. … 2. şeklinde olmalıdır.

11. Atıflar: Metin içi atıf sistemi kullanılmalı, dipnotlar atıf verme amacıyla kullanılmamalıdır. Atıf için APA kuralları temel alınmalıdır. https://apastyle.apa.org/

12. Kaynakça: Kaynakça yeni bir sayfadan başlamalı ve yalnızca metin içinde atıf yapılan kaynakları içermelidir. Kaynak göstermede ve kaynakça hazırlamada American Psychological Association (APA)’nın kurallarının en güncel versiyonu kullanılmalıdır. Akdeniz İİBF Dergisi kaynak gösterilen makalelerin DOI bilgisinin kaynakçaya eklenmesini önermektedir.

13. Tablo ve şekiller: Tablolar resim olarak değil, düzenlenebilir metin olarak hazırlanmalıdır. Başlık tablonun hemen üstüne yerleştirilmeli, tablolar art arda numaralandırılmalı; varsa açıklamalar ve atıf tablonun altına yerleştirilmelidir. Tablo boyutu sayfa boyutuna göre ayarlanmalıdır. Tablolar dikey veya yatay olarak yerleştirilebilir, ancak sayfa dikey formatta olmalıdır. Her şeklin bir başlığı olmalıdır. Başlık ayrı olarak verilmeli, şeklin etrafına veya içine iliştirilmiş olmamalıdır. Şekiller art arda numaralandırılmalı; varsa açıklamalar ve atıf şekil gövdesinin altına yerleştirilmelidir. Tablo ve şekillerde renk önemliyse editöre bildirilmelidir.

14. Ekler: Birden fazla ek varsa, A, B vb. şeklinde tanımlanmalıdır. Metin içindeki formül ve denklem ekleri için sonraki ayrı bölüme de ek halinde numaralandırma verilmelidir: Denkl. (A.1), Denkl. (A.2), vb .; Denkl. (B.1) vb. Benzer şekilde tablolar ve şekiller için de: Tablo A.1; Şekil A.1, vb. Lütfen matematik denklemlerini görüntü olarak değil, düzenlenebilir metin (kelime işlemcisinin denklem düzenleyicisini kullanarak) şeklinde gönderin. Art arda, metinden ayrı olarak gösterilmesi gereken denklemleri (metinde açıkça belirtilmişse) numaralandırın.

15. Resimler: Resimler (TIFF veya JPEG), (EPS veya PDF) veya (MS Office dosyaları) formatlarından birinde ve uygun çözünürlükte olmalıdır.

Genel İlkeler:

Akdeniz İİBF Dergisi, Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından belirlenen yayın etiği konusundaki yüksek standartları benimser. Editörlerin, yazarların ve hakemlerin söz konusu standartlara titizlikle uymaları beklenir.

Her makalenin editör gerek görürse en az iki hakem tarafından değerlendirildiği kör hakemlik süreci izlenir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık, inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali, çıkar çatışmasının gizlenmesi vb. durumların tümü etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna etik dışı olduğu yayınlandıktan sonra tespit edilen makaleler de dahildir. Etik ihlal durumlarında COPE Ethics Flowcharts dikkate alınır.

Akdeniz İİBF Dergisi’nin tüm içeriği okura açık erişim ile sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir veya bağlantı sağlayabilir. Açık erişim için mahsup edilen herhangi bir yayın ücreti söz konusu değildir.


Yazarlar için etik kurallar:

  • Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu tümüyle yazarların sorumluluğundadır.
  • Yazarlar, gönderilen makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde ve/veya dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat vermiş sayılırlar.
  • Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak (kavramsallaştırma, araştırma tasarımı, verilerin elde edilmesi, analiz, yorumlama ya da çalışmayı planlama, yürütme, revize etme gibi süreçlere) doğrudan katkısı olmalıdır. Bu kriteri karşılamayan ancak çalışmaya teknik destek, finansal destek, materyal desteği ya da yalnızca yazıma yardımcı olma gibi katkılar sunan kişi/kurumlara ‘teşekkür’ kısmında yer verilebilir.
  • Makale dergiye gönderildikten sonra yazarların hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan silinemez; yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.
  • Yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli taşıyan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini (istihdam ilişkisi, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, hizmet karşılığı ödenen ücretler, ücretli bilirkişi tanıklığı, patent başvuru ve kayıtları, hibe ya da diğer fon kaynakları gibi) beyan etmelidirler.
  • Araştırma bir tezden üretilmiş ise bu durum makalenin ilk sayfasında dipnot olarak belirtilmelidir.
  • Varsa araştırmanın yürütülmesi ve tamamlanması süreçleri için alınan fonun kaynağı açıkça belirtilmelidir.
  • Fikri mülkiyet ihlali olmaması için gereken tüm durumlarda tüm izinlerin alınmış olması gereklidir.
  •  Bir makalenin herhangi bir bölümünün özet veya literatür taraması dahil olmak üzere üretken bir yapay zeka aracı/büyük dil modeli kullanılarak üretilmesi, Akdeniz İİBF dergisinin yazarlık kriterlerine göre kabul edilemez. Çünkü yazar(lar), çalışmanın doğruluğundan, bütünlüğünden ve geçerliliğinden sorumludur(lar).
  • Bir makalenin üretken bir yapay zeka aracı/büyük dil modeli kullanarak sonuçlarının üretilmesi veya raporlanması kabul edilemez, çünkü Akdeniz İİBF dergisinin yazarlık kriterlerine göre yazar(lar), kendi çalışmalarını oluşturmalı ve yorumlamalıdır. Yazar(lar) çalışmanın doğruluğundan, bütünlüğünden ve geçerliliğinden sorumludur(lar).
  • Üretken bir yapay zeka aracı/büyük dil modeli kullanarak istatistiklerin metin içinde raporlanması, üretilen verinin doğruluğu, bütünlüğü ve geçerliliği konusundaki endişeler nedeniyle kabul edilemez, ancak bu tür bir aracın çalışmanın analizine yardımcı olmak amacıyla kullanılması kabul edilebilir.
  • Bir makalenin dilini ve okunabilirliğini iyileştirmek için üretken bir yapay zeka aracı/büyük dil modeli kullanılması kabul edilebilir, çünkü bu, zaten imla ve dilbilgisini düzeltmek için kullanılan standart araçları yansıtır ve yeni içerik üretmez. Yazar(lar) çalışmanın orijinalliğinden sorumludur(lar).
  • Yapay zeka araçları veya büyük ölçekli üretken modeller tarafından oluşturulan resimlerin dergiye gönderimine ve yayınlanmasına izin verilmez.


Editörler için etik kurallar:

  • Editörler, araştırmacılar/okurlar açısından önemine ve hakemlerden gelen yorumlara dayanarak, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludurlar.
  • Dergiye gönderilen çalışmaların derginin amacı, kapsamı ve yayın ilkelerine uygun olmaması, etik ihlal tespit edilmesi veya akademik özgünlüğün yeterli olmaması durumlarında editörler çalışmayı hakemlere göndermeden reddedebilirler.
  • Editörler yazarları ve makalelerini, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, ırk, etnik köken, uyruk, inanç, politik görüş vb. konulardaki görüşlerinden bağımsız olarak ele almalıdır.
  • Makalelerin düzeltilmesi veya yayınlanması kararına dergi editör kurulu dışında hiçbir kurul ve kurum etki edemez.
  • Editörler, gönderilen çalışmalarla ilgili bilgileri sorumlu yazar, hakemler ve editörler kurulu dışında kimseyle paylaşamazlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti ederler.
  • Editörler, yazarların açık yazılı izni olmaksızın, kendi araştırma amaçları için dergiye sunulan çalışmalardaki yayınlanmamış bilgileri kullanamazlar.
  • Editör Kurulu üyelerinin çalışmalarını yayınlatmak üzere dergiye başvuru yapamaz.


Hakemler için etik kurallar:

  • Hakemler makaleleri, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim, ırk, etnik köken, uyruk, inanç, politik görüş vb. konulardaki görüşlerinden bağımsız olarak değerlendirmelidirler.
  • Araştırmaya destek sağlayan kişi veya kurumlarla çıkar çatışmaları varsa değerlendirmeye başlamadan önce bu durumu editöre bildirmelidirler.
  • Gönderilen çalışmalara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı; yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ya da etik ihlal fark ederlerse editöre bildirmelidirler.
  • Hakemler, kendi araştırma amaçları için değerlendirmelerine sunulan çalışmalardaki yayınlanmamış bilgileri kullanamazlar.
  • Değerlendirmelerini, derginin değerlendirme sürecini sekteye uğratmayacak bir zamanlama dahilinde ve titizlikle tamamlamalıdırlar.



Akdeniz İİBF Dergisine makale gönderi ücreti 250 TL'dir.

Hesap bilgisi:
İş Bankası "I.I.B.F. Dergisi" IBAN: TR390006400000162020432141

Reddedilen makalelerin başvuru ücreti geri ödenmemektedir.

Akdeniz İİBF Dergisi hakemlere tamamladıkları değerlendirmeler için 100 TL ödemektedir.

Dizinler

143751437114372      14373